Kookles bevordert gezonde eetgewoonten bij kinderen

Wil je dat jouw kind zijn ongezonde eetgewoonten afleert? Laat zoon- of dochterlief dan meehelpen in de keuken. Zo ontwikkelen ze gezondere rituelen.


Wetenschappers aan de City University in London hebben ontdekt dat kooklessen gericht op ouders en hun kinderen, helpen om positieve eetgewoonten te ontwikkelen. De leerlingen gaven toe dat ze na de cursus meer groenten en fruit aten.

Een andere studie, uitgevoerd door de School Food Trust, heeft het effect gemeten van een nationaal netwerk van kookclubs op scholen voor 4- tot 8-jarigen. Daaruit werd duidelijk dat kinderen die kunnen koken bewuster omspringen met voedsel en beter herkennen welke producten gezond zijn.

“De maaltijden die ouders en hun kinderen bereidden na de kooklessen bevatten minder suiker en minder vet. Bovendien werd er minder gebruik gemaakt van microgolfovens en kant-en-klaarmaaltijden”, aldus onderzoeker Martin Caraher. Als kinderen verantwoorde recepten mee naar huis krijgen en ook de ouders gezonde maaltijden leren klaarmaken, dan wordt hun enthousiasme om gezond te koken aangewakkerd.

www.nieuwsblad.be - 7/02/2012
 

Partners van de smaakklassen: EROV, Katho, IVN, Reo veiling, Universiteit Gent, Europese Unie en Interreg